Румяна Генадиева, Труд“ Всяка година в Москва се вият дълги опашки

...
Румяна Генадиева, Труд“ Всяка година в Москва се вият дълги опашки
Коментари Харесай

Какви тайни крие лабораторията на Червения площад

Румяна Генадиева, „ Труд “

 

Всяка година в Москва се вият дълги опашки по Червения площад пред Мавзолея на Ленин. Милиони хора желаят най-малко за няколко минути да зърнат някогашния водач Владимир Илич, който безспорно е персона от международен мащаб. За някои – със знак плюс, за други – противоположното. И въпреки от дълго време да е мъртъв, неговият Мавзолей е едно от най-посещаваните места в Русия, а постройката крие доста секрети.

Ленин умира на 21 януари 1924 година Още преди гибелта му, когато той е доста болен и трагичният излаз наподобява неминуем, се събира специфична комисия, която разисква какво да прави с водача, откакто той си отиде. Първоначално е решено тялото му да се балсамира и да се изложи в Колонната зала на Дома на профсъюзите за интервал от 20 дни. За задачата е поканен професор Абрикосов, който прави общоприетата процедура по балсамиране, без никакви секрети. Единствената разлика е дозата от препарата, само че методът не допуска дълъг интервал на „ излагане “.

Дните минават, а потокът от искащи да се сбогуват с вожда не понижава - даже в противен случай. Хората идват да се поклонят пред тленните остатъци на Ленин даже от най-отдалечените краища на великия Съюз на съветските социалистически републики. Съпругата му, към този момент вдовица, Надежда Крупская се съгласява да удължи сбогуването с Владимир Илич с един месец. Въпреки че тя, като непосредствен родственик на Ленин, е съперник на балсамирането, упорства за бързо заравяне, без ненужно фукане.

Временен саркофаг

Когато времето към този момент изтича и прилаганите препарати престават да работят, същата тази специфична комисия би трябвало незабавно да реши въпроса дали да се погребе или да се балсамира тялото на вожда. Биологът-биохимик Борис Збарски и патологът Владимир Воробьов са привлечени като експерти в тази област. Збарски е създател на един от пробните способи за балсамиране. Времето го притиска, тъй че той прави цялата работа във краткотраен саркофаг, който е изработен от дърво и по форма наподобява на настоящия.

Естествено, в сутерена на краткотрайния пантеон е оборудвана специфична лаборатория за осъществяване на процеса по балсамиране. Между другото, малко по-късно синът на Збарски, Иля Збарски, предстоящ прочут учен, се причислява към екипа и споделя на актуалните учени доста от засекретените тогава детайлности за процеса на балсамиране. Те са секрети освен тъй като тялото на самия водач е подложено на балсамиране, само че и тъй като учените измислят и внедряват доста нови способи в процеса на работа. Години по-късно те са употребявани като основа от други водещи международни учени. Дори е фиктивен метод, посредством който наличието на калций в костите непрекъснато се попълня.

Първоначално в това мазе, а след това премествайки се в обособена постройка, поражда и така наречен мозъчна лаборатория. В нея е проучен мозъка на самия Ленин, а по-късно и на други видни съветски жители.

Всичко е действително

По време на процеса на балсамиране е употребен специфичен разтвор от глицерин, вода и калиев ацетат. Четири месеца по-късно специфична комисия намира резултата от работата за приемлив и саркофагът с Ленин е изложен пред обществото. Вождът, който виждаме през днешния ден, е действителен извън, а не гумена кукла или нещо сходно. Освен това мнозина евентуално се чудят за какво той, даже след толкоз години, наподобява идеално непокътнат, няма бръчки или други недостатъци?

Благодарение на самия разтвор, който се употребява за балсамиране, с годините бръчките стартират да се изглаждат. Между другото, този разтвор се употребява и до през днешния ден, като един път на всеки седем години тялото на водача се слага в специфична баня за един месец. През този интервал Мавзолеят е затворен за гости.

Балсамираното тяло на Ленин е изложено на показ от един век.

Постоянно се организират опити за опазване на тъканите при отнасяне с избрани съставки и разтвори. По време на процеса на балсамиране на Ленин в тази област са направени няколко открития, които тогава нямат аналози в света, съветските учени са първите, които ги „ изобретяват “. Благодарение на същата лаборатория и напъните на Збарски и неговите научни способи, ставите на Ленин остават еластични и до през днешния ден, вратът му се извива, ръцете и краката му се огъват. Учените даже съумяват да запазят естествения цвят на кожата и косата му и даже тежестта.

Специално помещение

През 1929 година Ленин се „ реалокира “ в нов пантеон, по-обширен, който се строи наоколо. Естествено, по време на строителството вземат поради пространство за лабораторията, тъй като е належащо непрекъснато да се следи положението на водача - температура на въздуха, мокрота, осветяване. Дори най-дребните елементи играят значима роля. Но към момента има доста митове и клюки за същността на самата лаборатория. Едно е несъмнено - документите по този въпрос са засекретени. Точно както архивите за процеса на балсамиране.

Със сигурност се знае, че под Мавзолея има недостъпна за простолюдието лаборатория. Източници настояват, че даже е на няколко етажа. Други са уверени, че има под земята кулоар под Мавзолея, който води до Кремъл. Но това не е вест, разумно е. Казват, че има специфична стая, като музей, в която се съхраняват всички блага, които в миналото са били донесени в Мавзолея. Като цяло слуховете са доста, а някои гидове даже се майтапят, че с изключение на лаборатория, към този момент има и фитнес за чиновниците. Но е ясно и друго - с цел да се запази Ленин в това положение вечно, е належащо особено помещение, само че то е „ прикрито зад седем ключалки “,а тайните, които крие, няма да бъдат разгадани скоро.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР